G’ayrioddiy topografiyasi, boy tarixi va mazali taomlari bilan Kapadokiya tashrif buyuruvchilarni hayratda qoldiradi. Yer osti qoyalarga o’yilgan shaharlar, hayratlanarli manzaralarni o’z ichiga olgan Kapadokiya tashrifi yoqimli issiq havosi bilan sharlarida kezishni, qoyali landshaftlar bo’ylab otda sayr qilishni, maftunkor g’or mehmonxonalarini va g’aroyib kafelardan bahramand bo’lishni taklif qiladi.

Kapadokiya tabiiy va tarixiy mo»jizalarning unutilmas uyg’unligi bo’lib, asrlar davomida sayohatchilarni o’ziga jalb qiladi. Hozirda harakatsiz vulqonlar tomonidan otilib chiqqan lava va kulning eroziyasi natijasida hosil bo’lgan mintaqaning topografiyasi «pari mo’rilari» deb nomlangan g’ayrioddiy konussimon tuzilmalar va qoyalardan o’yilgan ko’p asrlik yer osti shaharlari bilan tashrif buyuruvchilarni hayratda qoldiradi. Kapadokiya antik davrda zotdor otlarni ko’paytirish bilan shuhrat qozongan va yuzlab yillar davomida «Go’zal otlar mamlakati» sifatida tanilgan.

Kapadokiya 2022-yilning birinchi choragida juda ko’p ziyoratchilarni qabul qildi. Yilning birinchi uch oyida mintaqadagi muzeylar va arxeologik obidalarni 2021-yilning birinchi choragiga nisbatan 54 foizga ko’payib, 305.275 kishi tomonidan ziyorat qilindi.

Kapadokiyani osmondan ko’ring

Kapadokiyaning sehrli landshaftini ko’rishning eng yaxshi usuli bu uning beqiyos osmonida, havo sharida sayr qilishdir. Rangli sharlar ertalab soat beshlarda, odatda, Go’reme qishlog’idan uchadi va tashrif buyuruvchilar Kabutarlar vodiysi, Zemi vodiysi, Sevgi vodiysi va Pasabag’ vodiysi va boshqa sehrli qoyalarning maftunkor manzaralaridan bahramand bo’lishlari mumkin.

Haqiqiy Kapadokiya sayohati hayajonini istayotgan mehmonlar uchun hududdagi g’or mehmonxonalari eng zo’r turar joy hisoblanadi. G’or mehmonxonalaridagi tosh o’yilgan xonalar tarix va zamonaviy qulayliklarni hashamatli uyg’unlikda birlashtiradi. Kun davomida diqqatga sazovor joylarni tomosha qilgandan so’ng, oqshomni o’tkazishning eng yaxshi usuli – g’or mehmonxonasining zalida bir finjon qahva ichishdir.

Go’remedan Urgupgacha otda sayr

«Go’zal otlar mamlakati» sifatida Kapadokiyada ot minish maqsadga muvofiqdir. Hududdagi rancholar chiroyli, ishonchli ponilarda ot minish sayohatlarini taklif qiladi. Qizil vodiyda otga minib quyosh botishini tomosha qilish – unutilmas hissiyotlar uyg’otadi. Ihlara vodiysida, Melendiz oqimi bo’ylab ayvonlar bor, u yerda sayohatchilar choy yoki qahva ichishlari mumkin. Jip safarlari ham mavjud va hududning ba’zi jomelari va vodiylariga yo’ltanlamas transport vositalari orqali borish mumkin.

1985-yilda YuNESKOning Butunjahon merosi ro’yxatiga kiritilgan ajoyib Go’reme ochiq osmon ostidagi muzey – bu freska bilan bezatilgan, toshga o’yilgan cherkovlar majmuasi bo’lib, unda mintaqaning qadimgi aholisi, jumladan, ossuriyaliklar, xettlar, frigiyaliklar, ellinlar, rimliklar, vizantiyaliklar, qadimgi davrlarning izlari mavjud. Goreme ochiq osmon ostidagi muzeydagi Kilichlar, Karanlik va Tokali cherkovlari Rim davrida Avanos aholisi tomonidan nekropol sifatida foydalanilgani taxmin qilinadi. Urgupdagi “Uch go’zal” mo’rkoni shakllanishi mintaqaning eng ko’p suratga olingan joylaridan biri bo’lsa, Mustafopashadagi XVIII asrga oid Avliyo Konstantin va Yelena cherkovi O’rtahisar qishlog’ida Sulton Ahmet I O’rtahisar qal’asi davrida qurilgan, qoyaga o’yilgan ajoyib qal’adir.

Maftunkor yer osti shaharlari

Sirli o’lka, Kapadokiya asrlar davomida, bir vaqtlar yer ostida ham yashab kelgan. Ba’zi tadqiqotlarga ko’ra, butunlay qoyadan o’yilgan g’ayrioddiy ko’p darajali yer osti shaharlari miloddan avvalgi VII-VIII asrlarga to’g’ri keladi. Hudud aholisini bosqinchilardan himoya qilish uchun yaratilgan Kaymakli, Derinkuyu, O’zkonak, Mazi va Tatlarin kabi o’nlab yer osti yashash joylari bo’ylab sayohat o’sha davr aholisining kundalik hayotiga nazar tashlashga yaxshigina debocha bo’ladi. Ushbu noyob yer osti turar-joylari yo’llari bo’ylab yurish – unutilmas zavq.

G’aroyib lazzatlar

Turkiyaning boshqa har bir mintaqasi oshxonalari kabi Kapadokiya oshxonasi ham hududning madaniy merosi hamda yangi mahalliy va mavsumiy mahsulotlar mavjudligi bilan ajralib turadi. Kapadokiyaga tashrif buyuruvchilar kunni an’anaviy turk nonushtasi bilan boshlashadi. Go’zal manzarasi bilan birga, ushbu mazali nonushtada mahalliy pishloqlar, yangi tuxum, pomidor, bodring va yashil qalampir, shuningdek, zaytun, murabbo, asal, sariyog ‘va qaymoq taqdim etiladi. Uyda tayyorlangan kolbasa, qandolat mahsulotlari va mazali tuxumli taom, menemen kabi lazzatli taomlar xushbo’y turk choyi bilan uyg’unlashadi.

Kulolchilik bilan mashhur hududda kabobni tatib ko’rish shart: sabzavot va go’sht non bilan yopilgan sopol idishga solinadi va tandirda pishiriladi. Kapadokiya iqlimi uzum yetishtirish uchun ideal va bu hududda uzoq vaqtdan beri shakllangan vinochilik an’analari mavjud.

Ertaklar mamlakatida romantika

Ertaknamo manzarasi bilan Kapadokiya Turkiyaning eng mashhur to’y va asal oyi o’tkaziladigan maskanlaridan biridir. Juftliklar va ularning mehmonlari Kapadokiyani ko’plab hashamatli mehmonxonalari, ovqatlanish imkoniyatlari va albatta, jozibali havo sharlari uchun tanlaydilar.

Ko’pgina juftliklar o’zlarining nikoh takliflarini va to’y marosimlarini havo sharida sayohat qilish paytida abadiylashtiradilar yoki moviy Kapadokiya osmonida suzib yurganlarida yubiley va asal oylarini nishonlashadi. Ko’pincha quyosh botishi manzarasiga ega teraslar bilan g’or mehmonxonalari to’y nishonlash uchun mashhur tanlov hisoblanadi. Bu mehmonxonalarning aksariyatida turk hammomlari yoki boshqa qulayliklar mavjud.