Xurmoning 7 foydasi

Ma’lum bo’lishicha, bu meva nafaqat mazali, balki juda foydali hamdir. Quyidagi ma’lumotlarni esa, ayniqsa, xurmo mavsumida bilib qo’yish zarar qilmaydi.

Xurmo ko’pchilikning sevimli mevasi, kimdir yumshoq va suvli, boshqalari qattiq navlarni afzal ko’radi, umuman olganda, xurmoni sevib iste’mol qiluvchilar talaygina. Olimlar xurmoni nafaqat ajoyib ta’mga ega ekanini, balki turli xil kasalliklarning oldini olishga ham yordam berishi mumkinligini isbotladi. Gap shundaki, bu meva yetarli miqdorda foydali mikroelementlarni o’z ichiga oladi va juda ko’p foydali xususiyatlarga ega. Bundan tashqari, glyukoza va fruktoza tufayli ikki yoki uch dona xurmo ochlikni qondirishi mumkin. Olmada mis va sink ko’proq bo’lsa, bu meva natriy, kaliy, magniy, kalsiy va temir tarkibi bilan ustundir. Xurmodagi ozuqaviy tola esa olmanikidan ko’ra ko’proq. Xurmo mevalari oshqozon-ichak trakti, jigar, ko’rish faoliyatini yaxshilashga yordam beradi, teri faoliyatini normallashtiradi.

Terining umumiy holatini yaxshilaydi

Xurmo terini mukammal darajada yangilaydi va hatto qarishning birinchi belgilari bilan kurashadi. Ushbu mevaning ekstrakti juda ko’p miqdordagi kosmetik yuz niqoblarida mavjud. Bundan tashqari, uyda amalga oshirilishi mumkin bo’lgan niqoblar uchun juda ko’p turli xil reseptlar mavjud. Masalan, xurmo va tuxum sarig’idan tayyorlangan niqob teri teshiklari va husnbuzarga moyilligi borlar uchun yaxshi yordamchidir.

Qon-tomir faoliyatini rag’batlantiradi

Shahar aholisi vegetativ-qon tomir distoni kabi zararsiz, ammo juda yoqimsiz kasallik bilan tanish. Bosimning keskin o’zgarishi, migren, qon bosimining ko’tarilishi – bularning barchasi megapolisdagi hayotning oqibatlari. Bugungi kunda dorixonalarda mavjud turli xil qimmatbaho dori-darmonlarga qo’shimcha ravishda xurmo bunday muammoni yengishga yordam beradi.U C va P vitaminlariga boy bo’lib, qon tomirlariga foydali ta’sir ko’rsatadi, ularning mo’rtligi va o’tkazuvchanligini pasaytiradi. Shuningdek, shifokorlar varikoz tomirlari va milkdan qon ketishidan aziyat chekadiganlarga xurmo iste’mol qilishni tavsiya qiladi.

Stress va anemiya uchun

Xurmo temirga boy, shuning uchun uning sharbatini kamqonlikda kuniga 2 marta, ovqatdan oldin 50-100 ml ichish tavsiya etiladi. Bundan tashqari, xurmo sharbati, ayniqsa go’shtli qismi bilan birgalikda, asab tizimiga, stressni yengishga yordam beradi. Qish oylarida muntazam ravishda meva iste’mol qilish kayfiyatni sezilarli darajada yaxshilaydi, yo’qolgan energiyani tiklash va umumiy ish faoliyatini oshirishi mumkin. Aytgancha, sog’lom va to’liq uyquni orzu qiladiganlar kechasi bir-ikki bo’lak xurmo iste’mol qilishi kerak.

Yurak kasalliklarida

Xurmo mevasi rekord miqdordagi kaliyni o’z ichiga oladi, shuning tufayli ular turli darajadagi yurak-qon tomir kasalliklaridan aziyat chekadiganlar uchun juda foydali. Vaqti-vaqti bilan yurakda og’riq paydo bo’lsa, kuniga kamida 3-4 meva iste’mol qilish tavsiya qilinadi va tez orada yurakdagi og’riq unutiladi.

Shamollashda

Boshqa barcha afzalliklar va yoqimli ta’mga qo’shimcha ravishda, xurmo bakteritsid xususiyatga ega. Shuning uchun gripp mavsumida xurmolarni dietaga kiritish umumiy davolanishga yordam beradi. Bundan tashqari, vitaminlarga boy xurmo turli xil yuqumli kasalliklarning oldini olish uchun ajoyib vosita bo’lishi mumkin. Shunday qilib, bu mazali mevani sitrus mevalariga tenglashtirish vaqti keldi. Xurmo ham tomoq og’rig’i va qattiq yo’talni davolashda ham yaxshi yordam beradi. Buning uchun mevaning sharbatini siqib, suv bilan aralashtirib, og’iz va tomoqni muntazam chayish kerak bo’ladi.

Buyrak toshlari uchun

Boshqa vitaminlar qatorida xurmo magniyning boy manbayi hisoblanadi. Meva tarkibidagi magniy buyrak toshlarining paydo bo’lish ehtimolini sezilarli darajada kamaytiradi, bu kelajakda sezilarli og’riqlar va hatto mumkin bo’lgan jarrohlik muammolarining oldini olish mumkin. Xurmo tanadan natriy tuzlari va keraksiz suyuqlikni olib tashlashga yordam beradi va shu bilan buyraklarni yengillashtiradi.

Saratonning oldini olish

Xurmo yoshga bog’liq o’simta o’sishini kechiktirishga yordam beradi. O’zining yorqin to’q sariq rangi tufayli xurmo juda kuchli antioksidant bo’lgan beta-karotinning yuqori foizini o’z ichiga oladi. Hujayra tuzilmalarini buzadigan erkin radikallar va shu bilan teridagi qarish belgilariga qarshi kurasha oladigan modda. Saraton kasalligining oldini olish uchun shifokorlar beta-keratinni o’z ichiga olgan meva va sabzavotlarni, ya’ni apelsin, sabzi va xurmoni ko’proq iste’mol qilishni tavsiya qiladi.